200+ råd til klima- og biodiversitetstiltag

+
Tilføj ide
Brug genopladelige batterier
Klima
,
,
Forbrug

Brug genopladelige batterier

Ved at genoplade batterier flere gange reducerer du behovet for kontinuerlig produktion af engangsbatterier. Dette skærer ned på forbruget af energi, råstoffer og emballage, som alle kræver CO2-udledning i deres fremstillingsprocesser. Desuden mindsker du transportens klimapåvirkning fra fabrikkerne til butikkerne ved at reducere mængden af engangsbatterier, der skal produceres og distribueres.

Fyld bilens sæder op
Klima
,
,
Transport

Fyld bilens sæder op

Samkørsel kan hjælpe med at mindske antallet af biler på vejene, hvilket reducerer mængden af udstødningsgasser, der bidrager til drivhuseffekten

Gå sammen om solceller
Klima
,
,
Bolig

Gå sammen om solceller

At gå sammen med naboerne om solceller kan være en innovativ og bæredygtig måde at skabe vedvarende energi på. Ved at etablere et laug kan en gruppe personer drive et større område med solceller eller endda en vindmølle. Ikke kun kan denne energi bruges af laugets medlemmer, men overskydende energi kan også kanaliseres tilbage til det større samfund. Dette samarbejde repræsenterer en intelligent anvendelse af både økonomiske og naturlige ressourcer. Medejerskab i et sådant projekt er yderst gavnligt; det fremmer den grønne omstilling, skaber ny vedvarende energikapacitet og kan endda generere en indtægt. Det fremmer også en dybere forståelse og engagement i vedvarende energi blandt deltagerne.

Erstat fitness center med udeaktivitet
Klima
,
,
Forbrug

Erstat fitness center med udeaktivitet

Fitnesscentre bruger energi på belysning, aircondition, maskiner og andre faciliteter. Hvis du kan finde alternative måder at træne på, som at løbe udendørs, lave hjemmetræning eller deltage i udendørs gruppetræning, kan det både være godt for miljøet og din pengepung. Desuden kan udendørstræning give dig fordele som frisk luft og fornyet forbindelse med naturen.

Få gratis rådgivning fra energistyrelsen
Klima
,
,
Bolig

Få gratis rådgivning fra energistyrelsen

Energistyrelsen tilbyder gratis rådgivning både fysisk og telefonisk. Hvad enten du vil høre om gode sparevaner, tilskud til renovering, ny varmeform eller noget helt fjerde. Deres erfarne, uvildige rådgivere er klar til at hjælpe dig med at spare energi og penge på alt fra opvask til opvarmning og ombygning. Borgere kan kontakte rådgivningen direkte via mail på info@sparenergi.dk eller på telefon 31 15 90 00.

Kend datomærkning på fødevarer
Klima
,
,
Mad & drikke

Kend datomærkning på fødevarer

Ifølge Forbrugerrådet Tænk tror hver fjerde forbruger, at maden skal kasseres, når 'Bedst før'- og 'Mindst holdbar til'-datoen er overskredet. Mange fødevarer kasseres unødigt, fordi forbrugeren er usikker på, hvad holdbarhedsdatoerne betyder. "Bedst før"-datoen er en indikator for, hvornår produktet opretholder sin optimale kvalitet - ikke nødvendigvis en indikator for, hvornår det bliver usundt at spise. Efter denne dato kan smag, konsistens eller farve ændres, men det kan stadig være sikkert at konsumere. "Sidste anvendelsesdato" er derimod mere strikt, og for visse produkter bør denne dato respekteres. Men for mange varer kan sanserne guide dig. Lugt, smag og se på fødevaren. Hvis den virker fin, er den oftest også det. Så spar på ressourcerne ved ikke at kassere mad unødigt.

Støt lokale klimaresistente afgrøder
Klima
,
Biodiversitet
,
,
Forbrug

Støt lokale klimaresistente afgrøder

At støtte lokale klimaresistente afgrøder er en fremragende måde at bidrage til en mere bæredygtig fremtid. Lokalt dyrkede, klimaresistente afgrøder som Ingrid ærter, quinoa og mange andre er tilpasset det specifikke lokale klima og jordtype eller er hårdføre, hvilket ofte betyder, at de kræver færre ressourcer som vand og pesticider for at trives. Når du køber og støtter disse produkter, bidrager du ikke kun til at reducere dit eget CO2-fodaftryk, men også til at styrke lokale landbrugssamfund og bevare den lokale biodiversitet. Samtidig kan det fremme udviklingen af en mere robust fødevareforsyning, der kan modstå klimaforandringer og ekstreme vejrforhold.

Brug madposer i stedet for fryseposer
Klima
,
Biodiversitet
,
,
I hjemmet

Brug madposer i stedet for fryseposer

Til madpakken eller opbevaring i køkkenet. Stofposer er holdbare, kan vaskes og tjener som en langvarig erstatning. Især til fødevarer som brød eller frugt kan stofposer yde bedre beskyttelse mod stød end tynde plastposer. Med tiden kan dette valg også være økonomisk fordelagtigt, da behovet for konstant at købe plastposer falder. Ved at foretage dette simple skift bidrager du aktivt til at reducere plastforureningen og sender et positivt signal til dem omkring dig. Det er vigtigt, at du bruger poserne længe nok for at de er et bedre alternativ.

Meld dig ind i non-profit organisationer og tænketanke
Klima
,
Biodiversitet
,
,
Engagement

Meld dig ind i non-profit organisationer og tænketanke

Hengivelse til en sag handler ikke kun om økonomisk støtte, men også om at være en aktiv del af et fællesskab, der arbejder for en bæredygtig fremtid. Ved at blive medlem af non-profit organisationer eller tænketanke får du mulighed for at påvirke, deltage og lære. Sammen kan vi skabe stærke netværk og finde innovative løsninger på klodens presserende udfordringer.

 Brug tjenester til at sammensætte mad ud fra rester
Klima
,
,
Forbrug

Brug tjenester til at sammensætte mad ud fra rester

Der findes apps og websites, hvor du kan indtaste dine tilgængelige ingredienser, og de vil foreslå opskrifter baseret på det. Dette kan hjælpe med at forvandle rester til lækre måltider og bidrage til en mere bæredygtig planet ved at mindske spild.

Benyt mikroovnen til opvarmning af madrester
Klima
,
,
I hjemmet

Benyt mikroovnen til opvarmning af madrester

Den forbruger mindre energi sammenlignet med en konventionel ovn. Dette gør opvarmningsprocessen både hurtigere og mere energieffektiv.

Bliv frivillig dyreredder
Biodiversitet
,
,
I haven

Bliv frivillig dyreredder

Dyrereddere kører ud i dyreredningsbiler, når der er brug for hjælp til nødstedte dyr. De assisterer i situationer, hvor det er nødvendigt at bringe et dyr i nød til nærmeste dyrlæge, internat eller vildtplejestation, særligt når almindelige borgere ikke selv kan håndtere situationen.

Brug WWFs fiskeguide
Biodiversitet
,
,
Forbrug

Brug WWFs fiskeguide

For at træffe ansvarlige valg, når du fiske eller køber fisk og skaldyr, kan du bruge WWF's Fiskeguide. Den hjælper med at informere forbrugerne om, hvilke fisk der er mest bæredygtige at spise. Ved at følge denne guide kan du støtte skånsomme fiskerimetoder og bidrage til beskyttelsen af havmiljøet. Undgå overfiskede arter og vælg dem, der har grønt lys. På denne måde kan du nyde lækre fiskeretter med god samvittighed.

Spis på restauranter med fokus på bæredygtighed
Klima
,
Biodiversitet
,
,
Mad & drikke

Spis på restauranter med fokus på bæredygtighed

lere og flere restauranter vælger at tage ansvar for kloden ved at fokusere på bæredygtighed i deres køkken. De anvender ofte lokale og økologiske råvarer, mindsker madspild, og arbejder med leverandører, der deler de samme værdier. Når du vælger at spise på disse steder, støtter du op om deres indsats for en grønnere planet, samtidig med at du får serveret lækker mad, der er produceret med omtanke for miljøet. Så næste gang du skal vælge restaurant, så se efter de steder, der satser på bæredygtighed - både for din egen skyld og for planetens.

Ytr dig i offentlige høringer
Biodiversitet
,
Klima
,
,
Engagement

Ytr dig i offentlige høringer

Når kommunen overvejer tiltag som nye veje, bebyggelse på grønne områder eller ændringer i parkområder, kan dette have en direkte effekt på både klimaet og biodiversiteten. Offentlige høringer er en central del af den demokratiske beslutningsproces, hvor borgere har mulighed for at påvirke beslutninger om lokale projekter og planer. Ved at deltage aktivt og give din mening tilkende i høringer, kan du bidrage til at fremme bæredygtige løsninger og beskytte naturområder. Dit input kan være med til at sikre, at klima- og biodiversitetshensyn prioriteres højt i beslutningsprocesserne.

Reparer tøjet med kreative lapper
Klima
,
,
Forbrug

Reparer tøjet med kreative lapper

I stedet for at skille dig af med beskadigede beklædningsgenstande, kan du gøre brug af den voksende trend med æstetiske reparationer. Brug broderede blomster, mariehøns eller andre motiver for at dække over et hul eller en plet. Dette ikke alene forlænger levetiden på dit tøj, men giver også en unik og personlig præg. Lad dig inspirere af online tutorials på platforme som YouTube, TikTok og Instagram for kreative måder at forny dit tøj på.

Forkort varmeperioden i huset
Klima
,
,
Bolig

Forkort varmeperioden i huset

Den officielle fyringssæson starter 1. oktober. Men ved at tænde for varmen lidt senere om efteråret og slukke tidligere om foråret, kan du spare betydeligt på energiforbruget og dermed CO2-udledningen. Selvfølgelig skal huset holdes tilstrækkeligt opvarmet for at forhindre fugt og skimmelsvamp, men mange huse kan tåle lavere temperaturer i kortere perioder uden problemer.

Skift til vandbesparende brusehoved
Klima
,
Biodiversitet
,
,
I hjemmet

Skift til vandbesparende brusehoved

Har du ikke en vandbesparende bruser bruger du cirka 10-12 liter vand i minuttet, hvilket kan løbe op i over 100 liter vand på et enkelt 10 minutters bad. Et vandbesparende brusehoved kan reducere vandforbruget betydeligt, når du tager brusebad. Mindre vandforbrug betyder også mindre behov for at opvarme vand, hvilket igen sparer energi og dermed CO2-udledning. Investeringen i et vandbesparende brusehoved kan hurtigt tjene sig selv hjem både gennem besparelser på vand- og energiregningen.

Spis bælgfrugter:
Klima
,
,
Mad & drikke

Spis bælgfrugter:

Bælgfrugter er proteinrige og har et klimaaftryk, der er markant lavere end oksekød, hvilket gør dem til en bæredygtig proteinkilde.

Brug wifi i stedet for 5g
Klima
,
,
Forbrug

Brug wifi i stedet for 5g

Vælg Wi-Fi for et grønnere valg. Når du forbinder via Wi-Fi, forbruger det generelt mindre energi end ved brug af mobilnetværket som 5G.

Jungle

Ingen resultater

Prøv at ændre din søgning eller fjern nogle af filtrene. Du er også meget velkommen til at bidrage med et råd eller tip.

+
Tilføj ide

På Mygreen.dk finder du råd, som er formidlet i god tro og med det formål at promovere bæredygtige og biodiversitetsbevarende levevis. Vi forsøger at vælge ressourcer, som er troværdige og informative, men vi kan ikke garantere for nøjagtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af indholdet. Skab af Emilvillumsen.com. Opdateret 2024.