Køb fra grøntmarkeder
Når du handler på lokale grøntmarkeder, understøtter du direkte de lokale bønder og producenter. Dette sikrer ikke blot, at du får friske og ofte økologiske råvarer, men du bidrager også til at reducere klimaaftrykket fra transport, da varerne ikke har rejst lange afstande. Ved direkte at købe fra producenterne kan du også stille spørgsmål om deres praksis og give feedback, hvilket kan påvirke deres beslutninger og metoder. Derudover hjælper det med at bevare arbejdspladser i lokalsamfundet og fremme en bæredygtig landbrugskultur. Så næste gang du vil fylde køleskabet, tag et smut forbi dit lokale grøntmarked og oplev forskellen selv.
Brug madposer i stedet for fryseposer
Til madpakken eller opbevaring i køkkenet. Stofposer er holdbare, kan vaskes og tjener som en langvarig erstatning. Især til fødevarer som brød eller frugt kan stofposer yde bedre beskyttelse mod stød end tynde plastposer. Med tiden kan dette valg også være økonomisk fordelagtigt, da behovet for konstant at købe plastposer falder. Ved at foretage dette simple skift bidrager du aktivt til at reducere plastforureningen og sender et positivt signal til dem omkring dig. Det er vigtigt, at du bruger poserne længe nok for at de er et bedre alternativ.
Køb storpak
At købe storpakninger kan være en god måde at reducere mængden af emballageaffald. Når man køber større mængder af et produkt, bruges der ofte mindre emballage pr. enhed. Men det er vigtigt at huske, at storpakninger kun er en fordel for miljøet, hvis man rent faktisk forbruger indholdet. Hvis man ender med at smide en del af det købte ud, fordi det bliver for gammelt, opvejer madspildet hurtigt den positive effekt af den reducerede emballage. Så når du overvejer at købe storpakninger, bør du overveje, om du reelt kan nå at forbruge det hele, inden det bliver dårligt. Det handler om at finde en balance mellem at minimere emballage og undgå madspild.
Vælg bæredygtige byggematerialer
Byggematerialer står for 10-15 procent af den årlige udledning af drivhusgasser, anslås det. Alle materialer har et klimaaftryk, der viser dets indvirkning på miljøet. Når man overvejer klimaaftrykket, kan man se, hvor meget CO2 der er optaget eller udledt under produktionen. Med byggematerialer tegnende sig for en betragtelig del af årlige drivhusgasudledninger, er valget vigtigt. Ved at prioritere materialer med lavt klimaaftryk og lang holdbarhed bidrager du aktivt til at begrænse CO2-udledningen i byggebranchen.
Skift til LED pærer
At skifte til LED-pærer i stedet for traditionelle halogen- og glødepærer vil medføre besparelser på din elregning. Udover økonomiske fordele kan dette skift også reducere dit energiforbrug og dermed din klimapåvirkning. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at ikke alle LED-pærer er skabt ens. For at opnå den bedste lyskvalitet bør man være kritisk ved valg af LED-pærer. For at guide forbrugeren har EU introduceret et energimærke, der rangerer elpærers effektivitet fra A til G, hvor A er den mest energieffektive. For at sikre dig det bedste valg bør du gå efter LED-pærer med energimærke D eller bedre. Vær opmærksom på, at energimærkningssystemet blev forenklet i 2021, så man bør ikke sammenligne de nye mærker med de ældre versioner, som tidligere gik op til A+++.
Læs positive nyheder
Gør det til en daglig vane at læse positive nyheder. Det kan inspirere og øge din tro på, at individuelle og kollektive handlinger virkelig kan gøre en forskel i verden. Ved at fokusere på succesfulde initiativer og gode nyheder fra hele kloden, styrkes din motivation for selv at bidrage positivt. Få eksempelvis nyt i indbakken dagligt som et alternativ til de traditionelle mediers sendeflade.
Stil vand frem til dyrene
Vand er essentielt for alle levende væsener. Ved at stille vand frem i haven giver du lokale dyr en kilde til hydrering, især i varme perioder hvor naturlige vandkilder kan være få. Uanset om det er fugle, insekter eller pattedyr, så vil de alle sætte pris på en skål frisk vand. Ved at placere bark eller sten i vandskålen giver du insekter et sted at lande, hvilket forhindrer dem i at drukne.
Brug nærgenbrug
En nærgenbrugsstation er et lokalt samlingspunkt, hvor borgere kan aflevere brugbare ting og hente andres aflagte skatte kvit og frit. Det er en måde at fremme genbrug direkte i lokalområdet på. Ved at benytte nærgenbrugsstationer mindskes produktionen af nyt og reducerer samtidigt CO2-udledningen. Det er en bæredygtig tilgang til forbrug, hvor ressourcerne udnyttes optimalt, og klimaet skånes.
Bliv fleksitar
At vælge en fleksitarisk livsstil handler om bevidst at mindske sit kødindtag til fordel for flere plantebaserede fødevarer. Ved at halvere sit kødforbrug kan en person betydeligt reducere sin miljøpåvirkning. Køds produktion kræver en betydelig mængde ressourcer, herunder vand, land og foder, og er ansvarlig for en betragtelig mængde drivhusgasudslip. Ved at skære ned på kødforbruget og i stedet vælge vegetariske retter kan man bidrage til en reducering af CO2-udledningen relateret til sin kost med op til syv procent. Adoptering af en fleksitarisk tilgang til kost kan således være et effektivt skridt i retning af et mere bæredygtigt forbrug.
Vær med til at tælle pindsvin
Pindsvinet oplever tilbagegang over hele Europa. Deres levesteder bliver færre, og de har svært ved at trives i mange villahaver. For at forstå og hjælpe disse små skabninger bedre, har WWF Verdensnaturfonden i samarbejde med pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen lanceret kampagnen "Danmarks Pindsvin." Hvert år opfordrer de danskerne til at bidrage til forskningen ved at tælle pindsvin. Grib chancen for at gøre en forskel og deltag i den årlige tælling!
Hold Earth Hour
Earth Hour er en global bevægelse, der er initieret af WWF Verdensnaturfonden. Begivenheden opfordrer folk over hele verden til at slukke for lyset i en time én gang om året for at vise deres støtte til planeten. Det er en symbolsk handling, der har til formål at opmuntre folk til at tænke over deres energiforbrug, og hvordan dette påvirker vores planet. Ved at deltage i Earth Hour kan du sammen med millioner af andre over hele kloden sende et stærkt signal om vigtigheden af at handle nu for at beskytte vores jord. Så vær med hvert år og gør en forskel for naturen og biodiversiteten
Debatter med dem du er uenige med
Selvom det kan være udfordrende, er det vigtigt at engagere sig i samtaler med dem, der har en anden holdning end din egen. Ved at forstå deres synspunkter og dele dine egne erfaringer og viden, kan du bidrage til en mere nuanceret diskussion om klimakrisen. Dine argumenter kan inspirere andre til at genoverveje deres position og måske endda tage bæredygtige skridt i deres eget liv.
Genopfyld din sæbedispenser.
Ved at købe sæbe i større mængder eller koncentrat og genopfylde dine eksisterende dispensere, kan du reducere mængden af engangsplastemballage i dit hjem. Dette gælder især, hvis du vælger at købe sæbe i bulk eller i genanvendelige beholdere. Pulversæber, der skal blandes med vand, er ofte også mere kompakte og kræver mindre emballage end deres flydende modstykker. Disse tiltag bidrager ikke kun til at reducere plastaffald, men kan også spare penge på lang sigt, da bulk- eller koncentratkøb ofte er billigere per brug end enkeltflasker.
Benyt cirkulær pakkeløsning
Cirkulære pakkeløsninger reducerer affald ved at genbruge emballagematerialer. Når du vælger virksomheder, der tilbyder denne mulighed, støtter du en mere bæredygtig forretningsmodel. Dette minimerer behovet for nye råmaterialer og reducerer den generelle mængde affald, hvilket i sidste ende bidrager til en grønnere planet. Det er et lille skridt i den daglige rutine, der kan have en stor indvirkning på vores miljø.
Søg Statens Afkoblingspulje
Statens afkoblingsordning dækker omkostningerne til afkobling af gasledninger til rumopvarmning i privat beboelse. Du skal have et årligt gasforbrug på 100-6.000 m3 (seneste afregningsår). Hvis du da opfylder kravene, bliver afkoblingen af din gasledning gratis for dig.
Drik vand af glas i stedet for direkte af hanen
Når vi drikker direkte fra vandhanen, er der større chance for, at vand spildes. Ved at bruge et glas kan vi nemt undgå unødvendigt spild og sikre, at vi kun bruger den nødvendige mængde. Et lille skridt som dette kan i det lange løb gøre en forskel for vores vandforbrug.
Fravælg kaffe
Ved at fravælge kaffe kan du reducere dit daglige CO2-fodaftryk. Hvert trin i kaffens livscyklus fra dyrkning af bønnerne til den færdige kop kaffe involverer udledning af CO2. Dette inkluderer dyrkning, høst, forarbejdning, transport, ristning og maling af bønnerne. Når man også tager hensyn til tilføjelser som mælk, sukker og fløde, stiger CO2-fodaftrykket betydeligt. At vælge kaffen fra er en simpel handling med en mærkbar effekt på vores planet.
Ingen resultater
Prøv at ændre din søgning eller fjern nogle af filtrene. Du er også meget velkommen til at bidrage med et råd eller tip.
På Mygreen.dk finder du links til eksterne hjemmesider, som er formidlet i god tro og med det formål at promovere bæredygtige og biodiversitetsbevarende levevis. Vi forsøger at vælge ressourcer, som er troværdige og informative, men vi kan ikke garantere for nøjagtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af indholdet. Opdateret 2023.