Brug plast- eller stålbokse i stedet for alufolie
Ved at bruge plastbokse i stedet for staniol eller plastik wrap kan du minimere engangsaffald og reducere dit bidrag til miljøforurening. Staniol og plastik wrap bliver ofte smidt ud efter én brug, mens plastbokse kan genbruges mange gange. Desuden er plastbokse ofte tættere, hvilket kan hjælpe med at bevare madens friskhed længere. Husk dog at vælge kvalitetsplastbokse, som ikke frigiver skadelige kemikalier, og som kan tåle mange års gentagen brug.
Lav et insekthotel
Disse små strukturer tilbyder et hjem til mange insekter, hvilket giver dem en sikker plads at yngle og overvintre. Uanset om du vælger at købe et færdigt insekthotel eller bygge dit eget, er det vigtigt at placere det på et tørt og solrigt sted. Foruden at skabe habitat for insekter, giver det dig også en unik mulighed for at observere de små skabninger tæt på. Blandt gæsterne i insekthoteller er arter som mariehøns, der søger hulrum for at overvintre. Sommerfuglearter som nældens takvinge kan også finde husly her. Derudover kan ensomme bier, guldøje og ørentviste alle finde beskyttelse og et sted at hvile inden for et sådant hotel.
Opret en deleordning i dit nærmiljø
Reducer forbrug og spild ved at dele med naboer, venner eller i din andelsforening. Værktøj, bøger, legetøj – mulighederne er mange. Deling skaber besparelser, styrker lokalsamfundet og reducerer behovet for konstant nyanskaffelse. Mindre køb, mere fællesskab.
Køb overskudsmad
Apps som Too Good To Go hjælper med at mindske madspild ved at give folk muligheden for at købe overskudsmad fra restauranter, bagerier og supermarkeder til en reduceret pris. Ved at benytte denne app bidrager du ikke kun til at redde mad, men også til at reducere den negative miljøpåvirkning forbundet med madspild.
Lån bøger på biblioteket
I stedet for at købe nye bøger, kan du bidrage til en mere bæredygtig livsstil ved at låne dem fra biblioteket. Det reducerer behovet for masseproduktion af bøger, mindsker dit eget forbrug og sparer ressourcer. Samtidig giver det dig adgang til et kæmpe udvalg af litteratur og viden uden ekstra omkostninger.
Sank i naturen
Samle vilde spiselige planter, frugt og svampe i naturen. Det giver adgang til lokale og friske råvarer, men husk at høste med omtanke. Det er f.eks. udbredt at samle svampe og bær om efteråret, og i mange skove kan man købe ret til sankning af brænde. Det er en gammel tradition, men i en verden med knaphed på ressourcer, ikke mindst fødevarer og energi, er det mere aktuelt end nogensinde.
Undgå tomgang
Hver gang din bil kører i tomgang, forbruger den brændstof og udleder unødvendig CO2 uden at bevæge sig fremad. Ved at slukke for motoren, når du holder stille i længere tid end et minut, fx ved togskinner, i køer eller mens du venter, reducerer du ikke blot dit brændstofforbrug men også bilens CO2-udledning. Med moderne biler er det ofte mere brændstofeffektivt at slukke og tænde motoren igen, end det er at lade den køre i tomgang. Desuden bidrager du til renere luft i byområder, hvor tomgangskørsel kan være en væsentlig kilde til lokal luftforurening.
Brug en mindre tallerken
Når du vælger en mindre tallerken, tager du ofte mindre portioner, hvilket kan mindske sandsynligheden for madspild. Mindre portioner betyder også, at du undgår unødigt at overfylde din tallerken, hvilket reducerer mængden af mad, der efterlades som rester. Dette simple trin kan hjælpe med at minimere madspild og fremme en mere bevidst og bæredygtig madvaner.
Sluk for vandet under tandbørstningen
Det kan virke som en lille ting, men ved at lade vandhanen løbe under hele tandbørstningen kan mange liter vand gå til spilde hver dag. Over et helt år kan det blive til mange tusinde liter spildt vand. Ved simpelthen at slukke den, mens du børster, kan du gøre en forskel for vandresurserne og din egen vandregning. Så næste gang du griber tandbørsten, husk at give planeten en hånd ved at spare på vandet.
Slå strømstyring til
Mange omputere, tablets og smartphones, har strømstyringsfunktioner, der optimerer batteriets levetid og reducerer energiforbruget, når enheden ikke bruges intensivt. Ved at aktivere disse indstillinger kan din enhed automatisk skifte til en lavere ydelse eller "dvale"-tilstand, når den ikke er i brug, hvilket reducerer dens energiforbrug. Dette er ikke kun godt for din elregning, men også for at nedsætte den samlede belastning på elnettet og mindske CO2-udslippet fra energiproduktion.
Boycut virksomheder der har brændt tøj af
Eller de som ikke lover ikke at gøre det i fremtiden. Danske butikker og tøjproducenter smider hvert år 677 tons nyt tøj ud. Hvilket er et ufatteligt ressourcespild. Tøjproduktion har store miljøomkostninger, fra vandforbrug, energiforbrug til brugen af kemikalier. Når dette tøj ikke engang når forbrugeren, men i stedet bliver destrueret, forstærkes disse negative effekter. Vælg bevidst og støt virksomheder, der arbejder ansvarligt med deres overskudslager, for at sikre en mere bæredygtig fremtid. Og boycot dem der ikke lover at leve op til dette. Se listen i linket herunder.
Beskyt din telefon med et cover
Produktionen af telefonen står for 74 procent af den samlede miljøbelastning. Telefoner indeholder værdifulde ressourcer, og ved at beskytte din enhed mod skader, kan du forlænge dens levetid og mindske behovet for tidlige udskiftninger. Dette reducerer både elektronikaffald og sparer på de ressourcer, der skal bruges til fremstilling af en ny telefon. Et cover er en lille investering, der kan spare dig for større udgifter og samtidig gavne miljøet.
Tag resterne med i en doggy bag
Ikke alene får du glæde af maden en ekstra gang, men du bidrager også til en mere bæredygtig livsstil ved at reducere ressourceforbruget og CO2-udledningen forbundet med madproduktion. Husk altid at spørge restauranten, hvis du ikke kan spise op - de fleste steder vil gerne hjælpe med at pakke resterne for dig.
Gør brug af gratis overskudsmad
Mange butikker smider dagligt god mad ud på grund af udløbne datoer eller beskadiget emballage. Organisationer som "Stop Spild Lokalt" samler denne mad og deler den ud til dem i nød, hvilket både hjælper med at mindske madspild og sikrer, at flere får mad på bordet. Ved at modtage madvarer fra sådanne initiativer kan du både spare penge og bidrage til en mere bæredygtig livsstil, hvor mad bliver spist i stedet for at smides ud. Søg på en gruppe i nærheden af dig og mød op ved næste uddeling.
Gå sammen om en fælles køkkenhave
Du kan finde mennesker til fælleskøkkenhaven i et allerede etableret fællesskab såsom en forening, klub, skole eller nabofællesskab. Omdannelsen af en græsplæne til en fælles køkkenhave kan give adskillige klimafordele. Ved at dyrke egne grøntsager lokalt undgås de lange transportruter, som ofte er forbundet med importerede fødevarer. Dette reducerer CO2-udslippet markant, idet transport er en stor synder i udledning af drivhusgasser. Desuden, når grøntsagerne dyrkes og høstes i en lokal køkkenhave, minimeres behovet for nedkøling og opbevaring i kølefaciliteter, hvilket igen sparer energi. Ved at dyrke fødevarer lokalt kan man også minimere madspild, da man har mulighed for at høste og bruge præcis, hvad der er behov for. Alt i alt, ved at tage skridtet fra græsplæne til køkkenhave, kan man tage et konkret skridt i retning af et mere bæredygtigt forbrug og en reduktion i vores kollektive CO2-fodaftryk.
Tør vasketøjet udenfor
Selvom tørretumbleren kan være praktisk på en travl dag, så er det en god idé at tænke grønt og lade vasketøjet lufttørre udenfor. Ikke alene reducerer du dit elforbrug og skærer ned på energiomkostningerne, men du hjælper også miljøet ved at minimere dit carbonaftryk. Plus, intet slår duften af tøj, der er lufttørret i den friske natur.
Skab en grøn idrætsforening
Idrætsforeninger udgør et ideelt udgangspunkt for at fremme bæredygtige initiativer. Med deres brede medlemsbase, der spænder over alle aldersgrupper, har de potentiale til at gøre en reel forskel i den grønne omstilling. Det, at en idrætsforening samler så mange mennesker med forskellige baggrunde og færdigheder, kan blive en styrke i arbejdet med bæredygtighed. Der kan trækkes på en mangfoldighed af kompetencer og ressourcer for at implementere grønne tiltag. Ved at integrere bæredygtighed i foreningens aktiviteter kan man nå ud til et stort publikum og skabe en positiv ændring, både indenfor og udenfor foreningens rammer.
Bliv frivillig dyreredder
Dyrereddere kører ud i dyreredningsbiler, når der er brug for hjælp til nødstedte dyr. De assisterer i situationer, hvor det er nødvendigt at bringe et dyr i nød til nærmeste dyrlæge, internat eller vildtplejestation, særligt når almindelige borgere ikke selv kan håndtere situationen.
Ingen resultater
Prøv at ændre din søgning eller fjern nogle af filtrene. Du er også meget velkommen til at bidrage med et råd eller tip.
På Mygreen.dk finder du links til eksterne hjemmesider, som er formidlet i god tro og med det formål at promovere bæredygtige og biodiversitetsbevarende levevis. Vi forsøger at vælge ressourcer, som er troværdige og informative, men vi kan ikke garantere for nøjagtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af indholdet. Opdateret 2023.